kombucha-z-chmielem-naturia
Kombucha z chmielem to ekologiczny napój herbaciany powstający w wyniku fermentacji zielonej herbaty z grzybkiem herbacianym o nazwie "Kombucha". Grzybek "Kombucha" to grupa symbiotycznych kultur drożdży i bakterii, które pozytywnie oddziałują na organizm ludzki. Właściwości zdrowotne Kombuchy docenili już w starożytności. Kombucha zawiera liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.
Chmiel znalazł zastosowanie przede wszystkim w produkcji piwa. Mało kto wie, że chmiel, a konkretnie szyszki chmielowe, czyli owocostany chmielu i lupulina, czyli lepki, żółty proszek uzyskiwany z szyszek chmielu, posiadają liczne właściwości. Zawdzięcza je przede wszystkim substancji o nazwie ksantohumol — związkowi z grupy flawonoidów, który ma silne właściwości.
Chmiel, który został użyty do produkcji Kombuchy z chmielem pochodzi z własnej ekologicznej plantacji chmielu, która jest pierwszą i jedyną w Polsce.