Żywność ekologiczna BIO FOOD

Żywność ekologiczna BIO FOOD

Żywność Ekologiczna BIO FOOD sp. z o.o. od samego początku swojego powstania tj. od 1994 roku zajmuje się wyłącznie przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych. Przetwórnia skoncentrowana jest na produkcji wysokiej jakości soków owocowych, soków owocowo-warzywnych, soków z warzyw kiszonych, smoothie. Uzupełnieniem asortymentu są przetwory owocowo-warzywne takie jak: korniszony, kapusta kiszona, sałatki warzywne powidła śliwkowe, masło sezamowe i zupy ekologiczne. Bio Food jest członkiem Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz Kujawsko Pomorskiego Stowarzyszenia EKOŁAN. W 2012 roku w zakupionym nowoczesnym zakładzie wdrożono system zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności ISO 22000. Wiele naszych produktów, a zwłaszcza soki kiszone z warzyw, postrzegane są przez współczesną medycynę jako żywność będąca doskonalą profilaktyką w wielu chorobach układu pokarmowego oraz chorób nowotworowych. W tych ostatnich schorzeniach soki kiszone ze względu na łatwą przyswajalność makro- i mikroelementów oraz obecność związków antocyjanowych pochodzących z buraka, marchwi, selera lub czerwonych winogron mogą działać zarówno profilaktycznie, jak i wspomagać leczenie farmakologiczne. Badania soku z buraka kiszonego prowadzone w latach 2010-2011 przez SGGW w Warszawie udowodniły, że sok ten niszczył komórki nowotworowe raka żołądka. W maju 2010 roku nasz produkt Biosmoothie truskawkowe otrzymał główną nagrodę: Best of Organic 2010 w konkursie na najlepszy produkt ekologiczny organizowanym przez EkoConect podczas seminarium Organic Marketing Forum 2010, a w październiku 2010 na Targach Natura Food w Łodzi otrzymaliśmy wyróżnienie za produkt Biosmoothie brzoskwiniowe. Na tych samych Targach w 2011 za produkt sok z Buraka kiszonego otrzymaliśmy główną nagrodę. W roku 2012 ekologiczny sok z marchwi kiszonej został nagrodzony Złotym Medalem na Targach Natura Food jako najlepszy produkt ekologiczny na rynku polskim a w roku 2013 otrzymaliśmy tą samą nagrodę tym razem za ekologiczny sok wielowarzywny. W tym samym roku Ekologiczny Sok z buraka kiszonego został uznany za produkt innowacyjny i otrzymał Certyfikat „Dobry produkt-wybór ekspertów” na gali zorganizowanej przez czasopismo Rynek Spożywczy.  

Powiązane